Reisverslag

Voor Wegwijzer hebben wij een kort reisverslag gemaakt met wat meer praktische gegevens.  Je vindt het hieronder.

Rondreis Iran: 8 oktober 2016 – 25 oktober 2016

Tips i.v.m. boekingen:

Wij hebben voordien al onze hotels vastgelegd via e-mail.  We hebben ons daarbij vooral gebaseerd op tripadvisor.

De hotels waar wij verbleven, waren bijna altijd volgeboekt; zonder voorafgaandelijke reservering hadden wij er geen kamer gevonden.    De maand oktober is dan ook hoogseizoen.  Als je niet kieskeurig bent, of in een dorm slaapt, kun je wel altijd iets vinden, maar het tijdsverlies moet je er ook bijnemen.

Enkele dagen voor aankomst stuurden wij naar elk hotel ook nog eens een bevestiging; we vroegen dan bijv. ook hoeveel een taxi mocht kosten van het busstation naar het hotel:  je betaalt geen voorschot  en er zijn al eens reizigers die dan niet opdagen en dus zijn hoteluitbaters ook gerustgesteld als je nog eens bevestigt.

Link naar ons reisschema in Excel: Iran

  • 8/10/2016 Teheran – b &b Tehran

Vlucht Brussel-Istanbul-IKA met Turkish Airlines.  Zeer tevreden; alles correct en vlot verlopen, lekkere maaltijden aan boord.

Aankomst omstreeks 22u30.  We hadden aan onze gastheer meegedeeld dat het laat zou worden. Het duurde ongeveer een half uur om de VOA (visa on arrival) te krijgen, maar toen we beneden kwamen, was onze bagage nog niet van de band gekomen, dus dat valt goed mee.

We hebben in de luchthaven onmiddellijk 50 € gewisseld op de 1ste verdieping en hebben dan een taxi naar ons hotel genomen.  De prijs van een taxi naar het centrum ligt vast op 750.000 IRR (voor een gele officiële Toyota).  Als toerist ontkom je moeilijk aan deze dure rit, maar voor een taxirit van een half uur zou je bij ons nog stukken meer betalen.

  • 9/10/2016 Teheran – b & b Tehran

Elk een metro kaart gekocht en wat geld laten opzetten.  De metro is erg goedkoop.  Wij kozen altijd voor de vrouwenwagons voor- en achteraan de metro.  Het was daar zeer aangenaam omdat de vrouwen je met grote nieuwsgierigheid bekijken en als er iemand Engels spreekt, spreekt die je snel aan.  Er komen ook voortdurend verkoopsters rond met van alles en nog wat, dus je verveelt je geen seconde.

We zijn afgestapt aan Ferdowsi square omdat daar de meeste wisselkantoren zijn.  Het loont om de koersen in de verschillende kantoren nog eens te vergelijken.

  • Golestan Palace(300.000 IRR/pers) is zeer de moeite om te bezoeken
  • Saadabad Palace (150.000 IRR/pers);  is minder de moeite, maar je hoort er de vogeltjes fluiten in het anders zo luidruchtige Teheran; je geraakt er met metro en taxi.
  • Tabiat brug: een nieuwe voetgangersbrug over een drukke baan die 2 stadsdelen met elkaar verbindt; mooi aangelegd en leuk wandelen, ook ’s avonds mooi verlicht; er zijn verschillende restaurantjes en cafeetjes

We moeten jammer genoeg bevestigen dat Teheran geen aangename stad is en dat je er best niet te lang blijft.

  • 10/10/2016 Kashan – Negin Traditional Hotel

Met metro naar zuidelijk bus station en daar met VIP bus van Tehran naar Kashan: 3u ( 180.000 IRR/pers): zeer aangenaam, we kwamen busstation nog maar binnen en iemand nam ons mee naar de juiste bus;  mooie bus, veel beenruimte en drankje en koekjes gekregen.  Er zijn heel frequent bussen op dit traject.

In Kashan zijn we niet tot aan het busstation mee gereden, want de conducteur van de bus had zijn taxi-vriend opgebeld en die wachtte ons op bij het binnenrijden van Kashan en bracht ons naar ons hotel.  Wij hadden voor elk hotel een fichekaartje gemaakt met de naam, het adres en het telefoonnr. van het hotel; zowel in het Engels als (gekopieerd van het internet) in het Perzisch; handig om af te geven aan de taxichauffeur.

in Iran moet je bijna altijd een taxi nemen van en naar het busstation; het is nuttig om te weten wat die rit mag kosten; meestal vragen ze te veel, dus altijd wat afdingen (of vragen aan hotel hoeveel het mag kosten).

Van ons hotel met taxi (80.000 IRR) naar Finn garden (200.000 IRR/pers) gereden; zeer de moeite.

Teruggekeerd met local bus (5.000 IRR/pers – normaal enkel te betalen via een elektronisch buskaartje maar je kan betalen aan een andere passagier op de bus en die tikt zijn buskaart dan aan de automaat af)
Avondeten in Manouchehri hotel: zeer mooi hotel en lekker eten (650.000 IRR/2 pers)

  • 11/10/2016 Kashan – Negin Traditional Hotel

Agha Bozorg Moskee is prachtig; we gingen er meermaals naartoe, op verschillende tijdstippen heb je een andere lichtinval.

Doordat Ashura wordt gevierd, zijn musea en bezienswaardigheden 2 dagen gesloten;  dus de befaamde koopmanshuizen kunnen wij jammer genoeg niet bezoeken, ook Abyaneh is niet te bezoeken; het Ameri-Ha huis konden we wel bezoeken, omdat het hotel en restaurant wel open waren.

Avondmaal in Negin hotel: zeer lekker (403.000 IRR/2 pers)

Kashan is sowieso een prachtig stadje waar het heerlijk is om rond te lopen; indien we Abyaneh en alle koopmanshuizen hadden kunnen bezoeken, zouden we er graag nog een dag langer gebleven zijn.

  • 12/10/2016 Isfahan – Iran Hotel

Met taxi naar busstation; in het hotel zeiden ze dat het geen probleem zou zijn om een bus te nemen naar Isfahan, maar we kwamen toe in een bijna leeg busstation.  Geen bussen wegens Ashura.  Er zou om 11u één bus naar Isfahan rijden.

Samen met een Iraans koppel hebben we een taxi naar isfahan genomen; wij betaalden 1.000.000 IRR voor ons beiden;

Restaurants gesloten in Isfahan, gelukkig worden er op het Imam plein rijstschotels uitgedeeld.

  • Het Imam plein is schitterend; geen woorden voor; je kunt er makkelijk op een bankje zitten en uren rond kijken; ze verkopen er heerlijke saffraan softijs; door Ashura zijn bezienswaardigheden en bazaar gesloten, maar er is zo genoeg te zien;
  • De Si- o se pol brug is ook magnifiek; vooral tegen valavond is het licht schitterend; de rivier staat wel meestal droog
  • 13/10/2016 Isfahan – Iran Hotel
  • De sjeik Lotfollah moskee (200.000 IRR/pers) is prachtig; we blijven er een paar uur
  • Door de bazaar wandelen we naar de vrijdagmoskee (200.000 IRR/pers); totaal anders, maar ook prachtig
  • Het Al Qapupaleis staat in de stellingen, maar loont te moeite om te bezoeken (200.000 IRR/pers); de versieringen zijn rijkelijk en je hebt er een mooi zicht op het plein;
  • de Masjid-i-Sjah staat nog vol tenten als gevolg van de Ashura

We eten ’s avonds in het Shahrzad restaurant: je komt best vroeg, want er staan altijd lange wachtrijen; het is een echte fabriek, maar men werkt er efficiënt en het is er echt lekker en het “bier” komt van de tap (730.000 IRR/2 pers)

  • 14/10/2016 Isfahan – Iran Hotel
  • De Vank kathedraal (200.000 IRR) is uniek en zeer de moeite; er is een bijhorend museum dat vooral handelt over de genocide van de Armeniërs;
  • De Flower garden (90.000 IRR/pers) is geen must see, maar aangenaam
  • Naast de Si o se pol brug zijn er nog 2 andere bruggen die ook de moeite lonen – je kan steeds langs “het water” wandelen.

Avondeten in een dakrestaurant nabij het Iran hotel (660.000 IRR/2 pers) lekker, maar niet speciaal

Isfahan heeft schitterende plaatsen die hoogtepunten van je reis in Iran vormen, maar tussen die plaatsen ligt een grootstad die op zich niet mooi is.

  • 15/10/2016 Yazd – Jungle Hotel
  • VIP Bus naar Yazd: 5 u (150.000 IRR/pers)
  • De Vrijdagmoskee (80.000 IRR/pers) is zeer de moeite; van buiten heb je ook al een mooi zicht op de minaretten (ga ook eens  ’s avonds; mooi verlicht); aan de andere ingang van de moskee kun je ook de trappen afdalen naar een qanat (ondergronds waterkanaal); ook zeer de moeite;
    ’s avonds mooi verlicht;
  • Bezoek aan de vuurtempel (80.000 IRR/pers); niet zo speciaal; zorg dat je veel leest over de Zoroasters, dan wordt het pas interessant

We aten in het restaurant van hotel Kohan; zeer lekker en niet duur (300.000 IRR /2 pers) (de fesenjan en de smoking mirza zijn beiden zeer lekker)

  • 16/10/2016 Yazd – Jungle Hotel
  • Per local bus (1x overstappen) naar de Silent towers van de Zoroasters (180.000 IRR/pers) gereden; zeer de moeite
  • Met taxi (100.000 IRR) van daaruit naar de Dowlat Abad Gardens (150.000 IRR/pers); in het gebouw staat de grootste badgir (windtoren) van Iran, maar het gebouw op zich is ook zeer mooi, met de mooie gekleurde glasramen; het waterkanaal voor het gebouw maakt het af; we kunnen ons voorstellen dat de tuin in de lente ook erg mooi is;

Vanuit Yazd kun je een typisch daguitstap doen: je bezoekt dan Chak Chak, Kharanagh en Meybod; reizigers die dit gedaan hebben, zeiden ons dat alleen Kharanagh de moeite loont; als je dus maar 2 dagen in Yazd hebt, kunt je beter wat rondwandelen in Yazd, want het is echt een prachtig woestijnstadje.

  • 17/10/2016 Kerman – Akhavan hotel
  • VIP bus naar Kerman: 5u (200.000 IRR/pers)
  • Het hotel ligt even buiten de stad, we beginnen te wandelen richting stad, maar een aantal jongeren zegt dat het te ver is en begeleiden ons op de bus (5.000 IRR/pers); we bezoeken de moskee (niet speciaal) en de bazaar (zeer mooie bazaar) en hebben de indruk dat we hiermee Kerman gezien hebben.
  • In ons hotel overleggen we met de eigenaar wat we de komende dagen willen doen; hij stelt ons een aantal mogelijkheden voor en wij kiezen voor trip naar Bam, Rayen, Kaluts, overnachting in woestijndorp, volgende morgen Mahan en terug naar Kerman; bij navraag is er nog een Frans koppel die hetzelfde van plan is en zij zijn akkoord om het samen met ons te doen en een taxi te delen; wij betalen voor 2 pers. 50€ voor de taxi en 25€ voor de overnachting met avondmaal en ontbijt in woestijndorp; het Frans koppel betaalt ook nog eens hetzelfde;
  • Het avondmaal is inbegrepen in de prijs van ons hotel en is zeer lekker; je proeft van verschillende schotels en het ‘bier’, water of frisdrank is ook inbegrepen;

Kerman op zich loont niet de moeite, maar het is de uitstap die je van hier uit kunt maken die de omweg verrechtvaardigt.

  • 18/10/2016 Kaluts – ecolodge in Shafiabad
  • Om 8u komt Mohammad Ali, onze taxichauffeur, ons halen. We pikken onze Franse reisgenoten op bij hun hotel en zetten koers naar Bam.  De rit er naartoe is ook al erg mooi en ontspannend; er is niet veel verkeer en het uitzicht is zeer de moeite.
  • Bam (200.000 IRR/pers) is na de aardbeving van 2003 nog maar een paar maand heropend en er staan overal stellingen, maar het is de moeite om het te bezoeken; de werkmannen zijn blij met onze komst en tonen ons trots wat ze allemaal verwezenlijkt hebben; hier en daar staan foto’s van hoe het was na de beving en hoe het nu hersteld is;
  • Rayen (150.000 IRR/pers) is een gelijkaardige stad als Bam, maar werd nooit verwoest; integendeel, hij werd nog vrij lang bewoond;
  • Op weg naar de Kaluts houden we nog een stop aan de coloured mountains; bergen met verschillende kleuren.
  • Het was de bedoeling om de zon te zien ondergaan in de Kaluts woestijn, maar we redden het niet; in oktober is het al vrij vroeg donker; we rijden dan maar meteen naar de plaats waar we zullen overnachten, het woestijndorpje Shafiabad; het is wel eens de moeite om daar rond te wandelen; ook dit onooglijk dorpje is Iran!
  • Avondmaal in onze ‘ecolodge’; intussen zijn nog heel wat andere (groepen) toeristen aangekomen; wij hebben het geluk dat we een kamer voor ons alleen hebben (lakens ter beschikking), maar anderen moeten met hun ganse groep in één ruimte slapen; de douches zijn ook erbarmelijk (geen handdoeken voorzien), net als het wc; best dat het maar voor één nacht is; we krijgen elke een halve kip met rijst; meer dan genoeg; we hebben airco in onze kamer, maar die maakt zo’n lawaai dat je er niet kunt mee slapen en als je hem uitdoet, is het snikheet; kiezen tussen de cholera en de pest dus.
  • 19/10/2016 Kaluts – Kerman – nachtbus
  • Om 4u vertrekken we naar de Kaluts om de zon te zien opkomen. De kaluts is een woestijn met pieken in; uniek in de wereld; het zou de warmste plaats ter wereld zijn; de moeite om te zien; we rijden echter niet ver in de Kaluts en blijven, net als andere taxi’s  ter plaatse tot rond 7u; we krijgen daar wat brood en een gekookt ei en zetten dan koers naar Mahan;
  • In Mahan bezoeken we de moskee (150.000 IRR/pers); niet zo bijzonder voor een niet-moslim
  • Daarna bezoeken we de Bagh-e-Shahzade tuin (200.000 IRR/pers), mooi, met waterpartijen;

Uiteindelijk zijn we nog voor de middag terug in Kerman; we mogen gebruik maken van een (ongekuiste) kamer om te douchen en onze bagage te herschikken).

We boeken de nachtbus naar Shiraz (410.000 IRR/pers) in het reisbureau schuin over het hotel en nemen een taxi (50.000 IRR) naar het stadscentrum en kuieren nog wat rond in de bazaar;

  • Voor het avondeten in het Akhavan hotel betalen we 700.000 IRR/2 pers;

We zijn uiteindelijk zeer blij dat we voor deze trip gekozen hebben vanuit Kerman en zijn blij met al hetgeen we gezien en meegemaakt hebben.

  • 20/10/2016 Shiraz – Taha guesthouse

Om 7u komen we aan in Shiraz; we hebben wel wat geslapen, maar echt comfortabel was de nachtbus  niet (vaak korte stops en slechte wegen)

Onze taxichauffeur (100.000 IRR) heeft moeite om het hotel te vinden; het staat inderdaad niet goed aangeduid en is nog niet lang open.

Iedereen slaapt nog en onze kamer is nog bezet; we krijgen wel al een heerlijk ontbijtje aangeboden en kunnen onze bagage achterlaten terwijl we de stad verkennen;

Bezoek zeker het toerismebureau aan de (Arg) Citadel! De man is laaiend enthousiast over zijn stad, hij geeft een zeer goed plan van de stad en vertelt je wat de moeite loont om te bezoeken, en op welke manier (ook openbaar vervoer) je er kunt geraken.

  • We bezoeken eerst de Citadel (200.000 IRR/pers) (in het toerismebureau hebben ze een mooie folder over de citadel; haal die eerst voor je bezoek); is de moeite; het mooist vonden wij het huis met de hammam;
  • De Vakil moskee in de bazaar (150.000 IRR/per) is ook zeer de moeite, evenals de bazaar zelf
  • De Shah Cheragh (een complex van moskeeën, schrijnen en andere gebouwen) is enorm groot, prachtig, overweldigend, maar beperkt toegankelijk voor niet moslims; we bezoeken hem ’s avonds; er zijn aparte ingangen voor mannen en vrouwen; als vrouw ben je verplicht een chador aan te trekken; door de grote drukte kunnen we vrij rondlopen op het middenplein; wij durven nergens binnen gaan en blijven op het plein, maar geven onze ogen goed de kost.
  • 21/10/2016 Shiraz – Taha guesthouse
  • De volgende morgen gaan we weer naar de Shah Cheragh, maar deze keer moeten we aan de ingang blijven wachten tot een ‘gids’ ons komt halen; ze doet nog eens de toer met ons en geeft ons veel uitleg over de twee schrijnen, over de moskee, over het vrijdaggebed… allemaal zeer interessant; na de rondleiding worden we terug naar de uitgang gebracht, omdat het niet toegelaten is voor niet moslims om rond te lopen met een camera zonder begeleiding van een ‘gids’;
  • Vrijdag, dus ook vrije dag voor Iraniërs, en die brengen zij niet door tussen twee muren…
  • Tombe van Havez (150.000 IRR/pers): is voor Iraniërs een indrukwekkend bezoek, wij stonden er bij en keken ernaar; maar zelfs dat is leuk;
  • Eram tuin (200.000 IRR): vooral het paviljoen met waterpartij ervoor is schitterend!
  • 22/10/2016 Shiraz – Taha Guesthouse – bezoek aan Persepolis

Je kunt in Shiraz overal tours boeken naar Persepolis, maar meestal zie je dan verschillende plaatsen op één dag: Persepolis , Necropolis en Pasargadae, en heb je maar een paar uur tijd in Persepolis.

In het toerismebureau van Shiraz legde men ons uit hoe je er zelf kunt geraken: met een bus naar de busterminal (5.000 IRR/pers), dan met minibus naar Marvdasht (27.000 IRR/pers) en dan een taxi (100.000 IRR) tot in Persepolis; wij deden dit en het was makkelijk;

  • Voor je de echte site betreedt, kun je in het gebouw aan de rechterkant waar je je ticket koopt, een video van 45’ minuten bekijken over de geschiedenis van Persepolis; als je tijd hebt, doe dat zeker, want het verschaft heel wat uitleg over wat je zult te zien krijgen; je kunt je een beter beeld vormen hoe de ruïnes er in hun hoogdagen uitgezien hebben – nog beter: als je veel tijd hebt thuis, bekijk op “ you tube” de vele documentaires die er te vinden zijn over Persepolis; het vergroot de waarde van je bezoek enorm;
  • Wij bleven op de site van rond 10u30 tot 16u.
  • ’s avonds bij het buitengaan van Persepolis werden wij benaderd door taxichauffeurs; uiteindelijk lukte het om een taxi te delen met 2 Polen tot in Shiraz voor 400.000 IRR in totaal, hetzij 100.000 IRR/pers
  • Die avond hebben we gegeten in het restaurant van het Niayesh Hotel (dicht bij het onze); we hebben er lekker gegeten (510.000 IRR/2 pers)

Persepolis was ook één van de hoogtepunten van onze reis naar Iran; maar het loont zeker de moeite om er vooraf iets over te lezen of documentaire te bekijken want ter plaatse staat niets aangeduid.

  • 23/10/2016 Shiraz – Taha Guesthouse
  • De Nasir al-Mulk Moskee (200.000 IRR/pers) bezoek je best zo vroeg mogelijk ’s morgens; de schoonheid van de moskee zit in de gekleurde glasramen waar de zon ’s morgens op zit; echt prachtig!
  • Iets verder aan de overkant is Narangestan Qavam (200.000 IRR/pers); een mooie tuin met een prachtig huis
  • Op weg terug naar het centrum bezoeken we ook nog de Khan school; we beperken ons tot een wandeling in de binnentuin (wat waarschijnlijk ook de bedoeling is);
  • Het Pars Museum (150.000 IRR/pers) in het centrum van de stad vonden wij dan weer niet de moeite
  • 24/10/2016 nachttrein Shiraz-Teheran

We hebben alles gezien wat we wilden zien in Shiraz en zouden eigenlijk al kunnen vertrekken, maar we hebben nog een ganse dag vooraleer we ’s avonds met de nachttrein (700.000 IRR/pers) naar Teheran gaan.  We boekten dit ticket in een reisbureau in Shiraz de dag van onze aankomst.  Je kunt tickets ook online bestellen vanuit België, maar ons lijkt dit niet nodig.  Iemand van onze hotel had nog geen ticket en heeft dat in het station gekocht bij aankomst en ze betaalde minder dan ons.

We spenderen onze laatste dag in Shiraz met wat people-watching, er is altijd en overal wel iets te zien.

Het treinstation ligt op 40 km van de stad; we gaan er met een taxi heen  (250.000 IRR); het station is nagenoeg verlaten; ons paspoort wordt gecontroleerd en dan kunnen we plaats nemen in de gigantische nieuwe hall waar er – hoera – gratis wifi is;  hoewel dit een gigantisch station is, vertrekken er maar een paar treinen per dag; we delen een slaapcompartiment met 2 andere dames en hebben een heel gezellige avond samen (als je de gordijntjes en de deur van je compartiment sluit, mag je je sluier en lange gewaden afdoen); zo zien we eens dat zij ook hip en modern gekleed gaan onder die lange, zwarte kleren.

Lakens, dekens en kussens zijn voorzien op de trein, er wordt kort na vertrek een doosje gegeven met drankje en koek. Er is ook een restaurant-wagon.

De treinrit duurt van 18u30 tot 10u volgende dag maar verveelt geen moment en we hebben er goed geslapen.

  • 25/10/2016 Teheran – Asia hotel – vlucht Teheran – Istanbul

We komen goed op tijd aan in Tehran en met de metro staan we vrij vlug aan onze laatste hotel:  het Asia Hotel; aangezien we pas op 26/10 op 3u40 ’s nachts vliegen van Teheran naar Istanbul, hebben we ervoor gekozen om in te checken in dit centraal gelegen hotel; het is ons aangeraden door een Frans koppel dat we ontmoetten in de Kaluts; we lieten onze gastvrouw in Shiraz per telefoon een kamer boeken; hoewel de ontbijttijd al lang voorbij is, toveren ze speciaal voor ons nog een ontbijtje bijeen; we zijn blij dat we toch nog een thuis hebben deze laatste dag in Teheran;
We bezoeken nog eens de bazaar; gaan naar de Azadi toren (toch een gekend punt in Teheran) en wandelen wat rond in Teheran…

We gaan vroeg slapen en laten ons wekken om middernacht; een taxi gereserveerd door het hotel brengt ons voor 700.000 IRR naar de luchthaven

Wij hebben ervoor gekozen om nog 5 dagen door te brengen in Istanbul en hebben ook zeer genoten van deze mooie stad, dat is voor een ander verslag…

Logies-Info

Teheran 8 en 9 oktober 2016

Tehran Bed and Breakfast
No:141, Floor 9, Entrance 2, Block 7, Phase 2, Shahrak Ekbatan, Tehran 11369, Iran
+98912 138 80 83
+98933 519 53 28
+9821 446 34 800

E-MAIL  TehranBandB@gmail.com         WEBSITE http://bandbtehran.com/

Even uit het centrum van de stad, maar dicht bij metro; ongeveer 20’ per metro om in centrum te staan
60 €/ nacht voor een dubbele kamer, met gedeelde badkamer en ontbijt

Gerund door een tof jong koppel; het is er zeer rustig om te slapen, nadeel is dat het wat uit het centrum ligt, voordeel dat het er rustig en stil is en het contact met de uitbaters en andere gasten persoonlijker is; toch relatief duur aangezien je niet over eigen badkamer beschikt.  4/5

Kashan 10 en 11 oktober 2016

Negin Traditional Hotel
Negin house , Mohtasham ST , Kashan
(+98) 31-55235525 – 55231783

E-MAIL   reservation@negin.info
WEBSITE     http://www.negin.info/en/negin-hotel

1.800.000 IRR/nacht voor een dubbele kamer met private badkamer en ontbijtbuffet
In Kashan heb je heel wat mooie hotels in oude koopmanshuizen Negin is niet het mooiste maar wij vonden Negin heel erg aangenaam en mooi en goede verhouding prijs/kwaliteit; ook het avondeten was lekker. 4/5

Isfahan 12, 13 en 14 oktober 2016

Iran hotel
Chahar Bagh Abbasi Ave. Sepahan Lane, Postal Code 81356-43998, Isfahan, Iran
(+98) (31) 3220-2692 or (+98)(31) 3220-2740

E-MAIL: iranhotel@iranhotel.biz       WEBSITE  http://iranhotel.biz

Midden in de stad, tussen het Imamplein en de Si o Se pol brug.
1.600.000 IRR/nacht voor een dubbele kamer met private badkamer en ontbijtbuffet
Het hotel  is goed gelegen midden in stad; heeft op zich weinig charme, maar alles is netjes en het ontbijtbuffet is zeer uitgebreid. Het hotel wordt gerund door twee broers die zeer bekwaam zijn en  uitstekend Engels spreken.  Ze weten goed wat de wensen van een toerist zijn, geven advies en kunnen taxi’s regelen voor een correcte prijs.4/5

Yazd 15 en 16 oktober 2016

Jungle hotel
Emam Ave, Fahadan, front of coin museum, Yazd 8919954177, Iran
+98 913 152 1785

E-MAIL info@junglehotel.ir       WEBSITE http://junglehotel.ir

Midden in de oude stad; ideale ligging
1.050.000 IRR per nacht- een  koopje voor wat je er voor krijgt: dubbele kamer met private badkamer en ontbijt.
Zeer goed gelegen, alles nieuw, te goedkoop voor wat je krijgt (intussen is het misschien al duurder geworden).4/5 – de prijs verdient een 5/5

Kerman 17 okober 2016

Akhavan Hotel
Sadooghi Blv, Azadi Sq, Kerman, Iran
(+98)34-32441411(12)

E-MAIL akhavanhotel@yahoo.com   WEBSITE geen eigen website; zitten blijkbaar wel op instagram

Langs een grote baan, een eind uit het centrum, maar centrum is goedkoop te bereiken met taxi  (50.000 IRR) of met bus (5.000 IRR per persoon) als je eerst een stuk te voet aflegt.
60 € voor een dubbele kamer met eigen badkamer en ontbijt en ’s avonds een 3 gangen maaltijd en frisdrank.
Het hotel zelf is al wat verouderd, maar het is leuk dat het avondmaal inbegrepen is; het is het grootste hotel waar wij logeerden, er komen ook veel groepen.  Het Akhavan hotel is de spil van alle uitstappen naar de Kalut woestijn; met de zaakvoerder bespreek je wat je graag zou bezoeken en hij regelt een taxi voor je, voor een correcte prijs.4/5

Shiraz 20,21,22,23 oktober 2016

Taha hotel
Fars Province, Shiraz, Darvaze Kazeroon Front of Armanian Church, Sang Siah, Iran
+98 71 3738 1610

E-MAIL shamym1001@gmail.com
WEBSITE http://www.iranianhostel.com/index.php/en/

centraal in oud stadsgedeelte
30 $ voor een dubbele kamer met ontbijt en gemeenschappelijke badkamer; 40$ voor een dubbele kamer met ontbijt met ‘private badkamer’; deze badkamer lag echter buiten de kamer, dus dat vonden wij niet zo privé; we moesten onze badkamer ook afsluiten als we niet wilden dat iedereen er gebruik van maakte. Er zijn echter ook andere kamers die wel een echte privé badkamer hebben.
Het is een sympathiek familiaal hotelletje, maar vrij amateuristisch uitgebaat.  Er zijn bijvoorbeeld geen bovenlakens, er hangen geen haakjes in de kamers of badkamers om iets op te  hangen.  Als je uit je kamer (kamer 107) moet gaan om naar je ‘private’ badkamer te gaan, vind ik dat ook niet echt leuk.  Hun reservaties lopen ook in het honderd. Er waren heel wat dubbele boekingen; elke dag zagen wij mensen toekomen die ze dan ergens anders moeten onderbrengen; zij werkten dan samen met een ander, nieuw hotel waar je terecht kunt, maar dat was gelegen dicht bij de tombe van Havez, dus moest je telkens een taxi of bus nemen.   De sfeer is wel goed, er wordt voortdurend thee en fruit aangeboden en het is er aangenaam toeven op de grote zitbanken waar je makkelijk contact legt met de andere reizigers.  We hadden de indruk dat hun taxi-prijzen aan de hoge kant zijn, dus best vergelijken vooraleer taxi tour te boeken. 3/5

Teheran 25 oktober 2016

Asia Hotel
Hotel ASIA. No 113.Mellat st. opposite of the Mellat Metro
(+9821)33118320-33118551

E-MAIL INFO@ASIA HOTEL.BIZ   WEBSITE http://asiahotel.biz/en/default.aspx

centraal, rechtover metro Mellat
1.200.000 IRR voor een dubbele kamer met badkamer en ontbijt
Er is maar één ding spijtig aan dit hotel en dat is het straatlawaai.  Het is zeer centraal gelegen rechtover de metro ingang van het Mellat station.  De kamers zijn zeer ruim en proper.  De eigenaar en zijn zoon spreken goed Engels en zijn zeer vriendelijk.  Maar Teheran is nu eenmaal geen rustige stad. 4/5